Prikupljanje i digitalizacija kulturno-istorijske građe Brusa ne bi bili mogući bez podrške legatora. Lokalni fotografi, istoričari, hroničari, umetnici i novinari ustupili su nam deo svoje porodične i profesionalne arhive, vredne podatke, saznanja, sećanja i lične impresije, doprinoseći na taj način kreiranju jedinstvene arhivske zbirke koja je sada dostupna široj javnosti.

Zajednički rad na prepoznavanju javnih prostora, arhitekture, ljudi, mode, običaja, tradicije, događaja, uređenja enterijera i eksterijera prikazanih na fotografijama, omogućili su nam preciznije datiranje, proučavanje i tumačenje foto-dokumentarne građe.

LEGATORI


Milisav Jovanović

Preko šezdeset godina aktivno se bavi fotografijom. Ispratio je sve važne događaje u Brusu od šezdesetih godina do danas, jer je i dalje, kao na početku karijere, predan kameri i umetnosti posmatranja. Zahvaljujući njegovom fotografskom i snimateljskom radu sačuvan je jedan uzbudljiv period bruske istorije koji su obeležile gradnje značajnih ustanova, posete brojnih javnih ličnosti, manifestacije, ali i svakodnevni privatni i društveni život Brusjana u gradu i na selu. Bez oklevanja je podržao projekat digitalne arhive, nesebično ustupivši široj javnosti mnoštvo fotografskog materijala, kao i svoje znanje i iskustvo.

Miroslav Vučković

Nastavnik srpskog jezika i književnosti u penziji, strastveni ljubitelj i poznavalac istorije bruskog i kopaoničkog kraja. Život je stvarao – on je beležio. Istraživao je i prikupljao lokalne priče, anegdote, pesme, običaje, verovanja, slikovite izraze u narodnom govoru, i – bez doterivanja – autentične i originalne, objavljivao ih u svojim knjigama. Osim jezičke građe, beležio je i istorijske događaje, zapise putopisaca, ratnika, „običnih” ljudi. Iz istog osećaja dužnosti prema svom zavičaju, verujemo, podržao je svesrdno i projekat nastanka digitalne arhive, kao i ljude koji ga sprovode.

Gradimir Mitrović

Čovek za koga fotografija, osim dokumentarne, ima i estetsku vrednost, bavi se ovom umetnošću još od srednje škole. Sedamdesetih godina osnovao je foto-kino klub „Mika Đorđević”. Bavio se i aktivizmom – kao član Mladih istraživača Srbije, osnivač eko-pokreta u Brusu, član Planinarskog saveza Srbije. Bio je i radio-amater, snimatelj, dopisnik RTS-a.
Kroz njegov objektiv fotografija, autentični svedok događaja, prelazi u sliku kolektivnog sećanja. Projektu je nesebično ustupio retke fotografije iz perioda 30-ih i (posle)ratnih godina, kao i retke kadrove bruskih ulica, sokaka, mesta okupljanja.

Mirjana Ivezić

Kulturno nasleđe nije samo nasleđe prošlosti već i nešto što ostavljamo budućim generacijama. Tako je Brusu i svima nama Mirjana Ivezić ostavila dragocenu zbirku Zavičajnog etnografskog muzeja u Brusu, nastalu kao rezultat tridesetogodišnjeg etnološkog i etnografskog rada na prikupljanju, istraživanju, evidentiranju, stručnom obrađivanju i izlaganju eksponata koji predstavljaju život i kulturu stanovništva opštine Brus. Senzibilna i kreativna, posvećena umetničkim aktivnostima i stvaranju kulturne sredine Brusa, projektu je nesebično doprinela ulogama umetničkog savetnika, arbitra ukusa.

Goran Minić

Zaljubljenik i u urbane prostore i u kopaonički kraj. Ume da pripoveda – kroz priču, pesmu, reportažu. On nije ograničen vrstom sopstvenog medija, jer koristi i tekst i sliku i zvuk, oslanjajući se isključivo na svoje uvide, instinkte i iskustvo. Možda nam je zato na jedan trezven način predstavio Brus i njegovu istoriju, ne kao idealizovanu verziju prošlosti već kao ogledalo onih koji žive u njemu.

Slavoljub Milanović

Istraživač i hroničar bruskog kraja, koji se pisanjem bavi od srednjoškolskih dana, i dalje je aktivan na polju beleženja istorije Brusa i bruskih sela. Kao saradnik u lokalnim listovima Stvarnost, Pobeda, Župske novine, te pišući o aktuelnim događajima i značajnim pojedincima, oblikovao je jednu kulturniju i urbaniju sliku kako bruskog kraja tako i Rasinskog okruga.

Zorica Vidojević

Bosiljka Dačković

Miroljub Dačković

Marija Jeličić

Nemanja Smajović

Olivera Grubnić

Milica Mitrović

Andrija Zdravić

Milan Živančević

Saša Milić

Snežana Miladinović

Katarina Ristić

Marko Tomić

Građani i građanke Brusa

USMENA SVEDOČANSTVA

Jovanka Jovanović

Miljojka i Stanisav Maksimović

Biserka i Živorad Timotijević

Radica Tomić

Ratka Tomić

USTANOVE I STRUČNI KONSULTANTI

Centar za kulturu opštine Brus

Narodna biblioteka Brus

Srednja škola u Brusu

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj”, Brus

Osnovna škola „Vuk Karadžić”, Blaževo

Turistička organizacija opštine Brus

Arhiv Jugoslavije, Beograd

Zavod za zaštitu spomenika kulture, Kraljevo

Arheolozi Gordana Gavrić i Dušan Rašković