Kako Brus javlja odeljak je posvećen „rečima iz Brusaˮ, odnosno, časopisima, brošurama, knjigama i drugim formama pisane reči.


O Brusu i za Brus pisali su istoričari i hroničari, učitelji i profesori, pesnici i učenici, predstavljajući na taj način identitetske osobenosti našeg grada, njegovu istoriju, ljude, kulturu i umetnost. I to je imalo odjeka u javnosti. Kako Brus javlja stranica je posvećena „rečima iz Brusa”, odnosno, časopisima, brošurama, knjigama i drugim pisanim formama. Takođe, tu su i naslovnice istoimenih knjiga koje su nastale kao zbirke poezije i proze. Posebnu zanimljivost predstavlja i stariji časopis Gimnazijalac, čije naslovne strane zasad predstavljamo na sajtu.

Eho

Pokretač časopisa, idejni tvorac njegove koncepcije i imena je Zorica Vidojević, profesorka francuskog jezika i književnosti koja je uređivala Eho od 1997. do 2000. godine. Časopis je u početku izlazio četiri puta godišnje – na početku školske godine, za Novu godinu, za Svetog Savu i na kraju školske godine. Časopis ne izlazi septembra 2000. godine. Ponovo ga pokreće Rada Simonović, profesorka engleskog jezika (januar 2005 – maj 2005), unoseći dosta novina. Od marta 2006. godine časopis Eho uređuje profesor srpskog jezika i književnosti Ljubiša Krasić. Od te godine časopis počinje da dobija svoje redakcije: redakciju za kulturu, informativnu i sportsku redakciju. Nastaju nove rubrike: Škola, Kultura i edukacija, Intervjui i ankete, Sport, Preporuke, Profesori saradnici, Zdravlje, Rekli su o... Takođe, razvijaju se i one postojeće: Biseri sa časova, Učenici pišu, Pitajmo prvake, Ehova razglednica… Za Eho je govorilo i pisalo dosta profesora i poznatih ličnosti naše Srbije. Govorile su i javne ličnosti grada Brusa. Od samog nastanka, ideja ovog srednjoškolskog lista bila je da prati sva dešavanja u školi, ali i u gradu, prezentuje i promoviše učeničke radove (kako literarne tako i likovne), beleži uspehe učenika, prati značajne godišnjice i jubileje u vezi s našom istorijom i kulturom, donosi intervjue - jednom rečju, da sveobuhvatnim, temeljnim i zanimljivim člancima oblikuje ukus i interesovanja mladih generacija u Brusu.


Polet

Polet je list učenika i nastavnika Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Blaževu. Prilagođen osnovnoškolskom uzrastu učenika – kao saradnika u uređivanju, ali i kao čitalačke publike – ovaj školski list, pokrenut 80-ih godina, izdvaja se neobičnim pristupom uobičajenim temama školskog života. Pored toga što su objavljivani novinski tekstovi o aktuelnim događajima u školi, ostvarenjima učenika i radu školskih sekcija, Polet je publikovao i humoristički vremeplov, anegdote iz narodnog života, te istraživanja istorije i tradicije blaževačkog kraja koja je, u okviru lingvističke sekcije, s učenicima sprovodio nastavnik srpskog jezika i književnosti Miroslav Vučković. „Zapise o mudrostima življenja na Kopaoniku”, kako stoji u podnaslovu Vučkovićeve knjige Oteto od zaborava.

Za dalje istraživanje bruske pisane reči toplo preporučujemo Digitalnu biblioteku Brus, i posebno, linkove ka časopisu „Stvarnostˮ.